POKAŽI SRCE | Projekt HNS i PSK u Šibeniku

22.3.2023. 9:43:04

Hrvatski nogometni savez u suradnji sa partnerom PSK, pokrenuo je društveno odgovorni projekt “Pokaži srce” s ciljem unapređenja brige o zdravlju sportaša kroz ciljane edukacije, uključujući i pružanje hitne pomoći s brzom reanimacijom, koja, ako se pravilno izvede, značajno doprinosu spašavanju života.

Zajednica sportova grada Šibenika uključila se u ovaj projekat hvale vrijedan sa Hrvatskim nogometnim savezom te će partnersko medicinsko osoblje HNS-a 24. ožujka 2023. godine (petak) od 10:00 – 15:00 sati u Sportskoj dvorani Baldekin obaviti 100 besplatnih pregleda za sportaše grada Šibenika iz različitih sportova. Partnersko medicinsko osoblje HNS-a osigurat će potrebnu opremu i stručno medicinsko osoblje za terensku provedbu projekta, koji uključuje i posebnu pokretnu ambulantu, naravno u suradnji i s ciljanim lokalnim sportskim domaćinom Zajednicom sportova grada Šibenika.

Projekt uključuje i besplatne preventivne zdravstvene preglede, koji uključuju: 12-kanalni EKG test, pregled vida i sluha, spirometriju na indikaciju, antropometrijska mjerenja visine i težine, osobnu i obiteljsku anamnezu, auskultaciju, fizikalni pregled srca, pluća i trbušnih organa, mjerenje tlaka i pulsa, klinički pregled liječnika, završno mišljenje liječnika s potvrdom o sposobnosti za bavljenje sportom. Za pojedine sportaše, za koje se za to pokaže potreba, radit će se dodatni specijalistički pregledi koji će uključivati ultrazvuk i ergometriju srca te sve ostale preglede koji će biti potrebni. Gotovo svaki mjesec svjedoci smo naslova koji govore o tragičnim događajima s nogometnih i sportskih terena. Naime, sportaši danas treniraju jače nego prije, redovito idu do krajnjih granica svoga tijela. Brojni treneri u svijetu ukazuju na prezagušen raspored i opterećenja. S ciljem unapređenja brige o zdravlju sportaša pokrenut je projekt “Pokaži srce” u kojem sudjeluju Ivica OlićVedran Ćorluka i Mario Mandžukić, legendarni Vatreni, a danas članovi stručnog stožera A reprezentacije i pomoćnici izbornika Zlatka Dalića.  Tekst: ZSGS; HNS.

Foto: ZSGS; HNS.